Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

11ο Διεθνές Φόρουμ Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών - 11th IYC Forum


          Tο 11ο Διεθνές Φόρουμ Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών έλαβε χώρα από την Πέμπτη 25/8 έως το Σάββατο 28/8, στο Λουξεμβούργο.
          Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν η Λουξεμβουργιανή Οργάνωση Εθελοντών Αιμοδοτών και η Διεθνής Επιτροπή Νέων (International Youth Committee – IYC), η οποία αποτελεί την επιτροπή νέων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Εθελοντών Αιμοδοτών (IFBDO/FIODS).
          Στο Φόρουμ έδωσαν το παρόν ο Υπουργός Υγείας του Λουξεμβούργου, εκπρόσωπος του Δημάρχου του Λουξεμβούργου, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της IFBDO/FIODS και πλήθος μέσων μαζικής ενημέρωσης.
          Συμμετείχαν 68 νέοι εθελοντές αιμοδότες από 18 χώρες. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν 9 νέοι – μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ε.Ν.Ε.Α.) και 3 μέλη του Συστήματος Πεντέλης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
          Την πρώτη ημέρα του Φόρουμ έγιναν οι παρουσιάσεις των αποστολών και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, καθώς και παραδοσιακών προϊόντων. Επίσης, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες των επισήμων.
          Τη δεύτερη ημέρα άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου με το workshop της Δανέζικης αποστολής. Το θέμα ήταν η προσέλκυση εθελοντών στις Οργανώσεις Εθελοντών Αιμοδοτών και η εκπαίδευση αυτών ώστε να προσελκύουν εθελοντές αιμοδότες. Ακολούθησε το workshop της ελληνικής αποστολής. Αρχικά, ο ψυχολόγος της υγείας, Δρ κ. Κουλιεράκης, επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ο.Σ.Ε.Α. παρουσίασε στους συνέδρους το “Διαθεωρητικό Μοντέλο Αλλαγής Συμπεριφοράς στην Εθελοντική Αιμοδοσία” και έπειτα όλοι οι σύνεδροι χωρίστηκαν σε 5 ομάδες εργασίας για να συζητήσουν τα επιμέρους στάδια του μοντέλου. Τις ομάδες εργασίες συντόνισαν με επιτυχία τα μέλη της Π.Ε.Ν.Ε.Α. Τέλος, ακολούθησε ξενάγηση σε αξιοθέατα της περιοχής.
          Η τρίτη ημέρα άρχισε με το workshop της ιταλικής αποστολής με θέμα της δράση της Ιταλικής Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών (AVIS) και τη δυνατότητα ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών, ιδίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ακολούθησε η έναρξη της παρουσίασης των δράσεων του προηγούμενου έτους των αποστολών. Ταυτόχρονα, στα διαλείμματα πραγματοποιούνταν οι συνελεύσεις της IYC. Tέλος, ακολούθησε ξενάγηση στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Λουξεμβούργου.
          Την τελευταία ημέρα, συνέχισαν οι παρουσιάσεις του έργου του προηγούμενου έτους των χωρών και η συνέλευση της IYC και το Φόρουμ έληξε.
          Η φιλοξενία των νέων της Λουξεμβουργιανής Οργάνωσης Εθελοντών Αιμοδοτών ήταν άψογη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ελληνικό workshop, όσο και η γενικότερη παρουσία της ελληνικής αποστολής ήταν εξαιρετική.
          Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Σ.Ε.Α. Αγρινίου και την Π.Ε.Ν.ΕΑ., διότι πρότειναν τη συμμετοχή μου στο Φόρουμ και δηλώνω ότι θα εργαστώ ακόμη πιο έντονα αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέσπασα.


Λεωνίδας Παλαιοδήμος
Μέλος Επιτροπής Νέων ΣΕΑ Αγρινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου